Una tela de la Verge d'Oreto vist al Jessuset de la Geperudeta en Gandia

14.02.2020

El Museu Faller de Gandia va acollir anit la presentació de la nova indumentària per al Jessuset que, amb la creu a la mà, és sostés als braços per la Verge dels Desemparats. Un acte que va contar amb l'assistència de la Fallera Major de Gandia, Sandra Faus Palmer i del president de la Federació de Falles de Gandia, Telmo Gadea Boix.

Aquest canvi, segons fonts de la Federació de Falles de Gandia, ha estat promogut pel Grup de Danses Rebombori de Gandia i confeccionat per la modista Alicia Peiró, persona ja jubilada de la professió i reconeguda entre balladors i fallers que no ha volgut deixar passar l'ocasió de fer el que més li agrada, és a dir, cosir. Així les coses, després de preparar el patró en cotó per a una primera protecció interior del teixit i, després de realitzar les proves i modificacions, es va passar a la confecció de la indumentària del Jessuset pròpiament dita, així com els ajustos de mànegues i un nou sistema de fixació del vestit. Posteriorment es va folrar en ras de color groc i es va procedir a col·locar les puntes.

Des de la FdF s'ha agraït també la col·laboració de Guillermo Figueres donant facilitats per a les proves i les necessitats oportunes. El disseny Oreto que s'ha presentat és una reproducció realitzada amb un teixit històric conservat en una col·lecció particular valenciana. La peça en qüestió va ser utilitzada en l'ornamentació de l'altar de la Verge d'Oreto, a l'Alcudia.


El teixit utilitzat en la figura del Jessuset podria datar-se de la primera dècada del segle XIX a València, sent un disseny de caràcter imperial. Durant aquest temps les modes canvien dràsticament, la qual cosa ja es va poder observar a l'últim quart de segle XVIII dissenys que van anar simplificant-se fins a trobar-nos amb elements simples en els quals prevalen sobre fons llisos petits dibuixos florals de ''bouquettes''.

El teixit en qüestió va ser confeccionat amb seda en trama ordida amb el fons en ras i flors brodades que esguiten el seu camp, teixit amb dos fils metàl·lics, un de seda crua entrellaçada amb or i un altre briscat de seda groga entrellaçada en or. El teixit ha estat confeccionat per l'Atelier de la Seda.