Toni Terrades, ex president de Crist Rei, ens ha deixat

31.01.2018

Un altre dels fallers històrics a Gandia, ens ha deixat. Aquell que a mitjans dels anys 60 també li picà el cuquet de les Falles i, cap a l’eixample de la ciutat, cap a la zona de la Torre de Porta, apostà per un monument i una falla que va ser glòria i bandera de les Falles de Gandia. Era la del Barri de Crist Rei. Una falla, una família, on tots se coneixien i feren gran i respectable aquell barri a les afores de Gandia i rodejat per tarongers. Alçaren monument i barri al mateix temps, fins ser una de les comissions gandianes més envejades entre finals dels 60 i mitjans dels 70. En eixe barri, en eixa falla, es va forjar Toni. Amb els fallers de negre, amb els qui de sol a sol i de nit en nit treballaven per la falla del seu barri. Un nom i un cognom lligat com a tants altres que ara em vénen a la memòria: Peñalver, Fermax, Santatecla, Sebas, Puig, Avaria, Torregrosa... i tants i tants altres que la llista ens trasllada a altres époques i és molt més llarga.


Va passar per un cop dur a la seua vida. I amb la paciència, l’ajuda i l’estima dels qui l’envoltaven va aconseguir superar-ho. I no se’n avergonyia. Tot el contrari. Ho va aprofitar com una segona oportunitat que li donava la vida. I així ho va fer. I així ho transmeté als qui el coneixíem i departíem hores i hores parlant de les Falles de Gandia en blanc i negre. Després, ¡qui li ho anava a dir!, va tindre que suportar un altre cop igual o més fort. Esta vegada, en la persona de la seua dona. Un altre Pilar de la seua vida i de la falla de Crist Rei que tantes i tantes dones feren gran des de la labor callada de l’època i intensa, cosint i treballant dur, venent bunyols i loteries, en definitiva, un matrimoni que respirava falla pels quatre costats.


Hui, Toni Terrades, ens ha deixat. Amb ell se’n va una part de la Història del Barri de Crist Rei. D’aquelles falles especials; dels ninots indultats; del Garcia Morato a 9 d’Octubre; dels musicals als fi de festa;  de l'Estefany i el Gesmil; del bressol faller del carrer peatonal a la cafeteria Sol; dels rècords de xiquetes a l’ofrena a les reines del llibret, el casal o la flor del taronger; Ara mire les imatges d’aquell acte del 50 Aniversari de la Falla del Barri de Crist Rei i me’n adone de tot allò que vàreu fer a un barri i una ciutat que res te que vore amb el que hui són Les Falles. Vàreu ser i sereu sempre grans fallers.


Toni va ser faller de a peu, col·laborador incansable i president, i ostentà el Gesmil d’Or de les Falles de Gandia al 2002, com a colofó als anys de dedicació a la festa de les Falles. La seua trajectòria fallera l’acabà a la comissió del Parc de l’Alqueria Nova, on també se sentí com a casa i on, per l’edat, gaudia de vore als amics i a sos filles de falleres.


Toni Terrades està al tanatori Mondúver, sala 3 a partir de les 3 de la vesprada, i el soterrament tindrà lloc demà dijous, a les 12 hores, a l’església de la parròquia de Sant Francesc de Borja, zona de l’Hospital vell. Descansa en Pau i ja saps que contar a tots amb els qui et retrobaràs i que tiraves a faltar des de fa anys.