Som les mares les qui decidim ser reines, presidentes o falleres majors

07.02.2022

Ací pots escoltar a la FMG del 2022 http://infofalles.com/Crida-de-Cristina-Garcia-Lechuga-Fallera-Major-de-Gandia-del-2022/281/audio.aspx

I ací, pots llegir el text de la Crida

CRIDA CRISTINA GARCIA LECHUGA

Falleres i Fallers,
Gandians i Gandianes, veïns de Benirredrà, de Beniopa, Benipeixcar i del Grau.
Fa massa temps que no omplim aquesta plaça en un dia com hui.
Fa massa temps que no sentim ressonar els pilars d'aquesta façana, que no vibra el campanar de la Seu.
Per això, vos anuncie una bona notícia. La que tots esperem intensament:
Que ja estem en Falles!!!

Les grans societats de la història han ressorgit amb més força després de calamitats i horrors. De la mateixa manera, la nostra benvolguda ciutat, la nostra Gandia, renaix lenta però decididament.

I si ella ressorgeix mirant al mar i a la muntanya, si ella torna a la vida cada dia que surt el sol, nosaltres hem d'estar a l'altura: tots els fallers i falleres hem de contribuir a fer que el nostre poble alce el vol.

Que cada comerciant, cada empresa, cada estudiant, puga continuar amb la seua vida de la manera més segura, sempre avançant i sense ancorar-se en el passat.

Les falles són l'antídot per a la tristor i la malenconia, el refugi per al pesar i la rutina. Per això és tan important que el nostre col·lectiu es pose a la disposició de tota la ciutat: perquè tota persona que estiga envaïda per la soledat i la malaltia, puga alegrar-se en sentir la música en els carrers i el murmuri de les desfilades. Gandia ens necessita més que mai. No li fallem: estem al seu costat.

En aquest exercici faller s'han donat efemèrides importats. El nostre Tio de la Porra ha complit 150 anys; s'ha declarat un any jubilar Borja, el patró de la ciutat ducal, i a més, és el 75 aniversari de la Junta Local Fallera. Unes bones celebracions que han d'ofegar definitivament la pandèmia. Ja hi ha pro de notícies roïnes. Conreem les bones noves, i les difonguem missatges d'esperança.

Falleres i Falleres que m'escolteu des de la plaça.
Amics i amigues que ens veieu per la televisió.

Vos confesse a tots i totes, que mai hauria somiat estar dalt d'aquesta balconada. Jo sols volia ser la mare de la fallera major infantil. Imagineu que difícil és per a mi adreçar-me al públic després de sentir a la meua filla Clara. La barreja de sentiments que estic vivint ara mateix no vos la puc ni explicar. Però el destí m'havia guardat una darrera sorpresa. I vos dic que cada dia estic més desvanida i orgullosa de ser la Fallera Major. I també més orgullosa de cadascú de vosaltres.

Per això, amb tota la humilitat, però amb tota la força que hi ha en la meua ànima, vos anime a superar tots els obstacles i a omplir cada plaça, cada carrer i avinguda de totes les bondats de les falles. Abarrotem-les de llum, color, música i soroll.

Promulgue amb solemnitat que la festa de les falles està ací, i que heu d'eixir al carrer per a demostrar-ho. Amb respecte al veïnat, amb mesures higièniques i sanitàries, però amb la rotunditat de ser la festa més important del món i patrimoni de la humanitat.
I, per tant, sentencie que queda absolutament prohibit quedar-se en casa, o anar-se'n del poble. Perquè la nostra festa és acollidora i integradora, també amb qui no la sent com nosaltres ho fem.

També amb els turistes i visitats. Fem que es troben com a casa i que desitgen tornar, una vegada darrere l'altra, a navegar pels nostres carrers farcits de tradició i cultura valenciana.

Vull adreçar-me a les dones; i especialment les que, com jo, són mares. Perquè pareix que, quan les dones arribem a una edat - i encara són joves!- sols hem de preocupar-nos per vestir de valencianes a les nostres filles. De portar a les menudes a la perruqueria o de planxar la roba dels xiquets perquè tot estiga perfecte l'endemà.

Jo vos dic que no! Que és el nostre temps. El de les mares treballadores, fortes i empoderades. Les que decidim si ens volem vestir també. Les que decidim quan i en quin moment volem ser reines, presidentes i falleres majors.
Per això faig una crida a les que penseu que ja no té sentit abillar-se de valenciana, perquè ja no és le moment. Una crida a les heu dedicat tot l'esforç i afecte als altres. Ara, precissament ara, és també el vostre moment. Gaudi-lo com si fora el primer de la vostra vida.

Fallers i Falleres:
En tan sols 5 setmanes tindrem enllestits els monuments.
Serà moment de viure amb la màxima intensitat el que hem preparat amb tanta ànima.
Quan arribe eixe dia. No dormiu! Vetlleu tot el que pugueu. No descanseu que, ja en tindrem temps.
I quan el foc immisericorde vença aquest exercici faller, penseu que ha pagat la pena viure'l al màxim.

Gandians i gandianes.
El millor encara està per escriure.
Uniu-vos a la meua veu, i que tothom senta el nostre crit.

Vixca Gandia!
I vixquen les falles!