¿Saps com es va iniciar el Bateig Faller a Gandia?

31.01.2019

La Federació de Falles de Gandia donava a conèixer ahir a la vesprada el nom de la xiqueta que serà la protagonista del tradicional Bateig Faller de Gandia. Un acte típic i únic de les Falles de Gandia que no es produeix a cap altra localitat fallera valenciana. Antigament, en temps difícils, les Falles esperaven el naixement del xiquet o xiqueta més proper a les 12 hores del 12 de març i que fora de condició humil per batejar-lo a la Seu essent els padrins, gens pollosos, de la Fallera Major i l'alcalde de Gandia.
Passats els anys, afortunadament, aquella condició social del recent nascut va anar decaiguent, fins a poc a poc anar acostant-se a famílies falleres de la ciutat. Encara a finals dels anys 80 i primers dels 90, el xiquet o xiqueta al ser triat d'entre els nascuts més a prop de Falles, i amb la inestimable col·laboració de l'àrea de Maternitat de l'Hospital Francesc de Borja, de vegades no era de Gandia al ser hospital comarcal i no guardava vinculació amb la festa desconeixent per complet què era allò del Bateig Faller.


El pas del temps i l'evolució de la festa ha permés que any rere any siga un xiquet o una xiqueta bé filla de fallers be vinculada d'una forma o altra a la festa fallera i convertint-se en tot un aconteixement i reconeixement públic. I fins a la meitat dels inicis d'aquest segle no es va substituir eclesiàsticament que els padrins, en aquest cas la Fallera Major i el regidor delegat de Falles a l'haver-hi alcaldessa, actuen de padrins honorífics.


Així doncs, la protagonista del Bateig Faller del 2019 serà la xiqueta Julieta Pellicer Villarmín. La menudeta va nàixer el 29 de gener i és filla de Lydia Villarmín i Hèctor Pellicer, fallers de la comissió del Parc de l'Alqueria Nova. Els pares de Julieta són fallers molt actius de la comissió on Lydia Villarmín ha ostentat nombrosos càrrecs en el si de la seua comissió: Reina del Foc 2013; Reina de la Falla 2015; i Cort d'Honor de la Fallera Major de Gandia, Raquel Diaz. Lydia Villarmin és dissenyadora gràfica i col·laboradora de nombrosos llibrets fallers. A més a més fou la guanyadora del Cartell anunciador de les Falles de Gandia al 2016.


Hèctor Pellicer és faller des de la fundació de la comissió del Parc de l'Alqueria Nova i president infantil l'any 2005. A més de delegat d'informatiu 2013; de Cavalcada al 2014 i 2015, i acompanyant a la Cort d'Honor del 2016.

Els padrins eclesiàstics de Julieta són Jèssica Pellicer, a més d'una fallera molt involucrada a la comissió del Parc de l'Alqueria Nova, enguany forma part de la Cort d'Honor de la Fallera Major de Gandia. I el padrí serà Jordi Villarmin, germà de Lydia.

Els pares de Julieta, Héctor i Lydia reberen emocionats la petició del president de la Federació de Falles de Gandia, Telmo Gadea Boix. En tractar-se d'una família amb grans vincles fallers, aquest oferiment fou una sorpresa i una alegria familiar. Julieta gaudirà de les seues primeres festes josefines sent una part fonamental per a les falles.

.