Obituari: Ens deixa a Gandia la veu inconfundible de Kayo Herrero

07.08.2020

Hui la guitarra que tant enyoraves escoltar i que t'era familiar ja no sona. I si ho fa, Kayo, ho fa amb notes de despedida. Gandia perd hui a un personatge carismàtic, educat, treballador, implicat i persona que va fer de la seua família el millor estendard de felicitat. La seua planta, la seua elegància i el seu saber estar el van convertir en l'època de la Gandia de blanc i negre en un gentelman que, amb la seua veu i la seua ironia, captivava a qui l'escoltava. Mai va renunciar a l'elegància ni al seu peculiar barret que li donava un aire de misteri al temps que proximitat.


Aquesta veu, entre ronca i agradable, entre amigable i de profund calat, ahir s'apagava per als qui la gaudíem escoltant-la. La veu de Kayo Herrero era inconfundible, càlida i amable. Amant de l'art, de la música, de les lletres, era un apassionat i virtuós de la sarsuela, sabent molts ''libretos'' i textos del ''género chico'' i fins i tot atrevint-se en més d'una ocasió a representar-los.


Sabia amb detall nombroses poesies que recitava davant els seus totalment de memòria per a deleit dels qui li coneixíem. Jo era a penes un xiquet i ja em va captivar la seva veu entrellaçada en aquesta perfecta ironia i aquest vocabulari ric i culte valencià.
Kayo era de l'època del Els Senyorets del Carrer Major i Passeig juntament amb Emilio Boix, Raul Torregrosa, Ángelo Herrero, Ignaci Moreno, Jaume Camarelles i Jaume Pérez, entre altres. La seua veu inconfundible va formar part de l'hemeroteca fallera als anys 70 i 80.Va forjar una gran família i mai va deixar de costat l'amor pels seus. Formava un tàndem perfecte amb Charo i des de la botiga de ''Joiell'' varen ser pioners i artífexs en l'art de la vestimenta i tradicions valencianes. Encara quan pase per l'encreuament del carrer Curtidors (Pellers) i Bairén, continue veient en aquesta cantonada el cartell negre de ferro forjat on el llegia. Hui ja no ix de la cotxera i saluda als qui ens creuàvem amb ell. Va apostar per l'amor a la família i la fortalesa en els entrebancs que es poguessin presentar per a aixecar-se cada vegada més fort. Així ho va inculcar i va transmetre als seus.El passat dia de Santa Anna, el 26 de juliol, celebrava emocionat amb tota la seua família els 62 anys de casat amb el seu amor de tota la vida, Rosario De Sanfélix, i envoltat dels seus.Ricardo Herrero era també conegut a Gandia com Kayo, i el seu soterrament tindrà lloc hui divendres, a les 18.30 hores, a l'església de Sant Josep, al Raval de Gandia. Estava casat amb Rosario de Sanfélix i és pare de Ricardo, Eugenia, Àurea (Fallera Major de Gandia de 1980) i Eva Herrero de Sanfélix.Des d'Infofalles transmetem el nostre més sincer condol a la família i amics.Descanse En Pau, Ricardo Herrero Sanchis ''Kayo''. Continuaré enyorant la teua veu