Mor a Gandia, Pedro Ramos Sendín, pare i iaio de Falleres Majors Infantils

16.05.2020

Hi ha persones que sembla que mai deixaran d'existir. Eixe era Pedro Ramos Sendín, una persona dotada d'un excel·lent humor i do de gents; comerciant i venedor fins a la medul·la i apassionat de la festa fallera en tota la seua esplendor. No debades era pare de la Fallera Major Infantil de Gandia de 1985, Cristina Ramos Reig, i iaio de la Fallera Major Infantil de 2017, Marta Ribera Ramos. Poques famílies a les Falles de Gandia podrien haver assaborit el que significa per a ells i, per extensió, per a les seues famílies ser la representant de les falles infantils en la Capital de la Safor, encara que en això transcorreguen diverses dècades.
 
 
Pedro Ramos Sendín era faller del Mercat, dels de la ''plaça'', dels qui van formar i van fer gran a la comissió fallera més cèntrica de la ciutat, d'aquella del ''Cabdill'' a l'actual del Mercat. Va ostentar nombrosos càrrecs i es va guanyar l'afecte no sols dels fallers de la seua comissió sinó d'altres de la ciutat i fins i tot de membres de la Junta Local Fallera. Va viure com ningú els avatars de la seua comissió, i com a professional de lo segur va ser tot un visionari i gran venedor. Va conèixer les falles de Gandia de l'època en blanc i negre, de l'època daurada i va sofrir també com ningú, els deambulars dels casals fallers fins a veure feta realitat allò de ''baixar a la falla''. 
 
 
Trobaré a faltar el seu humor sarcàstic i la gran possibilitat que tenia de sobreposar-se a qualsevol imprevist o problema. Per a ell, tot era més suportable amb l'humor. Sempre un somriure, una paraula d'alè o un comentari sobre qualsevol situació per inesperada que pogués semblar-te. 
 
 
Em vénen a la ment innombrables converses i riallades del casal de canyís al del carrer Ausias March cantonada amb el Palau Ducal; d'aquelles meravelloses 12 hores ininterrompudes de truc que en ple octubre acaparaven la seua atenció en els porxes de l'Ajuntament de Gandia; de les actuacions en els desapareguts fi de festa a les presentacions; en les seues disfresses; en les seues extraordinàries aparicions a les cavalcades falleres;  en la seua venda de rifes i loteries; en la seua presència i saber estar; em quede també amb ''les torraes'' i el seu amor pel xalet de Marxuquera. Va obtenir el Gesmil d'Or de les Falles de Gandia en 2001, per tota una vida dedicada a aquestes. Era dels fallers històric i autèntics del Mercat. I així ho va inculcar també a tots els seus fills els qui han estat fallers actius i orgullosos del Mercat.
 
 
Però sens dubte em quede amb l'humà, amb la seua passió per la festa i per la seua família; era tot un plaer parlar amb ell de tot i sobretot veure l'orgullós que estava quan, l'any del Centenari de les Falles la seua filla Cristina va ser la triada, i mai vaig pensar que li omplís tant d'orgull quan en 2017 la seua néta va aconseguir el més alt de la festa. Eixe any, vaig poder compartir amb ell il·lusions, anècdotes, i passió per les Falles.
 
 
Hui Gandia perd a un gran i històric faller. Hui les Falles de Gandia diuen adéu a Pedro, i una família -igual de fallera que ell- que perd a un ser estimat i irreemplaçable. Aquest matí, el seu cor, aquest que tan gran tenia i que tant havia compartit, se li ha parat. A nosaltres, un trosset ens ha fet un tomb, perquè persones com Pedro Ramos Sendín deixen petjada i són molt,però que molt difícils d'oblidar. Jo, així ho faré i així ho recordaré. Ara, podrà fer riure i posar-li al dia a un altre gran del Mercat.
 
 
Des d'InfoFalles ens sumem a tan dolorosa pèrdua i acompanyem en el sentiment a familiars, amics i fallers.
 
 
Descanse En Pau, Pedro Ramos Sendín