Les Falles de Gandia disparen 10.000 coets en la primera macrodespertà

13.03.2016

Malgrat la premura en la convocatòria la primera macrodespertà de les Falles de Gandia ha estat un èxit. Així ho manifestava el president de la Federació de Falles de Gandia, Telmo Gadea, res més en finalitzar l'esdeveniment. Un total de 10.000 coets han estat disparats gratuïtament per 250 fallers pertanyents a les diverses comissions de la ciutat. I ha estat gràcies a la col·laboració de la Pirotècnia Platón, d'Alfarrasí.
Els més matiners, sobre les set i mtja del matí, començaven a concentrar-se en l'entrada al recinte firal, en la passarel·la. Una dotació de Creu Roja Gandia amb la seua ambulància donava a entendre que alguna cosa passava. I així, a mesura que s'han fet les huit del matí, per totes les cantonades que donen al cèntric passeig de les Germanies, apareixien fallers i falleres amb el seu blussó, uns altres més previnguts amb cascos inclòs per allò del soroll i els timpans. Uns altres, com a professionals, amb la seua borsa per als coets.
El president de la FdF, Telmo Gadea, es puja a un banc i en un improvisat discurs agraeix la participació i dóna les normes bàsiques per a l'ocupació, manipulació i tirada de coets. Agraeix a la pirotècnia Platón, d'Alfarrasí, la seua inestimable ajuda atès que de no ser així no s'hagués pogut dur a terme aquesta macrodespertà. No debades, són molt poques les falles a Gandia que encara mantenen viva esta tradició de despertar al veïnat a colp de pólvora. Permisos, lleis, perillositat i economia, han fet que esta tradició valenciana vaja a poc a poc desapareixent. Hui Gandia l'ha recuperat de forma global.
La Fallera Major de Gandia, Raquel Díaz Camarena, juntament amb el seu pare Felipe, no han volgut faltar a aquest esdeveniment matiner. Encara que anit hi hagués albaes de la falla de Benipeixcar, ací ha estat puntual i somrient la fallera major. Una fallera que no s'ha tallat un pèl a l'hora de ser la primera a començar la despertà.
Una xaranga ha animat el passacarrer pel passeig de les Germanies fins a la zona de la República Argentina, on ha tingut lloc el final i un refresquet servit pels fallers d'esta comissió.
Lo matí que era i el soroll ensordidor dels petards, abans eren parelles ara cherokis, no ha evitat que desenes de persones que eren sorpreses pel carrer, mòbil en mà, no cessaren de gravar i fotografiar tan escandalós inici diumenger.
Sens dubte, l'èxit d'esta primera convocatòria, portarà a moltes altres més en els propers anys. Això sí, al principi anaven en grup i era complicat tirar els coets pel que han optat tots per discórrer en fila índia i així han pogut formar una serp de soroll, fum i olor a pólvora que recorria l'artèria principal de la ciutat. Enhorabona.