Les Falles de Gandia demanen empar al Síndic i al Defensor del Poble

23.06.2021La incongruent norma dictada per la conselleria de Sanitat sobre els casals fallers ha motivat que les Falles de Gandia reclamen el dret constitucional d'associació davant el Defensor del Poble i el Síndic de Greuges. Sense Estat d'Alarma, amb lliure circulació i amb l'hostaleria oberta, els casals no poden ser criminalitzats.

Hi ha un dret constitucional que és el de lliure circulació, i aquest tothom el té clar. D'ací la polèmica amb l'Estat d'Alarma o el toc de queda. Ara bé, molt pocs saben que també tenen el dret constitucional d'associació que a més ve regulat per una Llei on s'especifica que cap membre d'una associació pot ser discriminat per part dels poders públics.

Ací radica el cabreig i la fartamenta del col·lectiu faller amb la Conselleria de Sanitat del Govern Valencià atès que, encara sent les Falles declarades Patrimoni de la Humanitat, el Govern del Botànic les obvia i les toreja comforme vol. Ho va dir clar la setmana passada el president de les Falles de Gandia que forma part també d'aquesta Mesa de Seguiment on a poc a poc han aconseguit arrancar dates i normes al Consell. I tan clar ho va dir Gadea que ho va titllar de ''canallada'' lo que està fent la Generalitat amb les Falles de tota la Comunitat Valenciana. Molt pocs, o ningú, han alçat la veu  públicament en aquesta qüestió. I els presidents i presidentes de les 23 comissions falleres de Gandia i Benirredrà van escoltar atentament les raons esgrimides per Telmo Gadea per a arribar a aquest cansament. Ni un sol però a la seua intervenció.

Ningú entén, i el president de la FdF de Gandia així ho va exposar en l'assemblea que, per citar un exemple, la Falla del Prado que té el seu casal en la cèntrica i concorreguda plaça del mateix nom, només puga obrir la seua seu de 10 a 13 i de 16 a 23 hores però només per a gestió administrativa, i els fallers no poden consumir beguda ni menjar en el seu casal. Però sí que poden baixar la persiana i, sopar i beure a la porta del seu casal perquè hi ha terrasses d'hostaleria muntades o a l'interior del local del costat perquè és hostaleria.

És per això que el desconeixement de la Generalitat sobre les Falles en tan supí que deixa en evidència que es crega en elles, en la festa i en tot el que mou econòmicament. Així les coses, el president gandià donava a conèixer que havia mostrat la seua queixa per escrit en determinades instàncies.


En una d'aquestes queixes per escrit a les quals hem tingut accés, el president de les Falles de Gandia critica l'actitud de la Conselleria de Sanitat Universal envers el col·lectiu faller perquè segons assenyala ''és un menyscapte per a les persones associades a associacions culturals legalment constituïdes'' i en aquest cas el president de la FdF li recorda a la Consellera el greuge de la situació que sofreixen atès que en l'hostaleria ''no s'apliquen restriccions tan severes com la limitació horària o la prohibició de consumir menjars ni begudes''.

Telmo Gadea, president de les Falles de Gandia forma part de la Mesa de Seguiment formada per representants de la Festa i Autoritats Sanitàries i és per això que sap del que parla i dies passats ho va exposar en una assemblea de la Federació de Falles de Gandia. Allí, es va titllar de ''canallada'' el que està ocorrent amb el col·lectiu faller atès que està ''sofrint una criminalització i estigmatització que contrasta amb el comportament impecable que han demostrat'' pel que ha remès sengles escrits al Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana i al Defensor del Poble a fi que intervinguen davant la norma dictada per la consellera Barceló i que siga rectificada per ser ''una norma absolutament injusta, desproporcionada i infundada'' assenyala Gadea Boix en l'escrit de queixa.

Les Falles de Gandia van escoltar atentament la situació, i fins i tot es preguntaven els motius sobretot quan el col·lectiu faller ha estat exemple de compliment estricte de les normes. No hi ha hagut contagis a les comissions falleres ni festes il·legals als casals per a que pugues anar a sopar a un bar o un restaurant amb qui vulgues però no pugues anar al teu casal a sopar el teu entrepà.