Júlia Perles Moncho i Laura Puig Martí, del Grau, Falleres Majors de Gandia 2019

29.05.2018

Per primera vegada en la Història de les Falles de Gandia, les dues màximes representants, és a dir, les Falleres Majors de Gandia pertanyen a la mateixa comissió fallera: el Grau. Així es donava a conèixer anit en una assemblea extraordinària convocada per la Federació de Falles i on s'informava de l'elecció als 69 assemblearis de l'entitat fallera. Es tracta de Júlia Perles Moncho i Laura Puig Martí.

La Fallera Major Infantil de Gandia va nàixer, com a bona grauera, el dia de la Verge del Carme, patrona dels mariners, un 16 de juliol del 2006. Li diuen Júlia Perles Moncho, té 11 anys i estudia sext de primària al col·legi María dels Àngels Suárez de Calderón, en ple Grau de Gandia. Entre les aficions que té la menuda Júlia, a part de les Falles, es troben la vela que practica cada estiu i el futbol, essent jugadora en el Miramar Femení de Futbol-8.

A Júlia Perles Moncho li ve la tradició fallera des d'abans de nàixer, doncs tota la seua família ha estat vinculada al món faller i ella, des que va nàixer ha seguit els mateixos passos. A l'any de vida, el 2007, ja va ostentar el carrec de filloleta de la Falla del Grau; al 2011 just l'any que la seua falla celebrava el 75 Aniversari va ser Reina de la Mini Falla; al 2013 va lluir la banda de Madrina de la Falla Infantil per anar pujant escalafons fins a arribar a lo més alt a la seua comissió, el Grau, al 2016 en ser Reina de la Falla Infantil. Després d'això, va representar a la seua falla a la Cort d'Honor de Marta Ribera Ramos, Fallera Major Infantil del 2017.
I com no ho furta sinó que ho hereta, la mare de Júlia és Elena Moncho Palacio, qui ha ostentat els reinats de Falla tant infantil com major, ha estat component de les Corts d'Honor tant infantil com major, essent entre altres coses, en càrrecs executius 13 anys secretària de la Falla del Grau; primera dona presidenta de la falla grauera, i membre de l'assemblea fallera durant 17 anys.
Son pare, Jesús Perles, també vinculat a la Falla del Grau ha exercit de comptador i tresorer, havent estat durant molts anys representant de la comissió, per la seua condició d’advocat, a la Comissió Permanent de Reforma del Reglament Intern (CPRRI).

A més, les ties i cosines de Júlia Perles Moncho, han estat reines de la falla del Grau i la seua madrina i tia, Lola García Moncho, va ser la primera dona en formar part de l'executiva de la Junta Local Fallera (1991-1993).

Per la seua banda, i per sorprenent que puga semblar, la companya de regnat de Júlia serà de la seua pròpia comissió fallera. Es tracta de la jove de 28 anys d'edat, Laura Puig Martí, nascuda un cinc de maig del 1989 i on ja abans de complir un any de vida la van vestir de fallera a la comissió de Sant Nicolau-Mosquit, l'altra comissió grauera, iniciant-se així la transmissió de la passió per les falles.
Ja des de menuda va començar a ostentar diversos càrrecs fallers com el reinat de la Festa Infantil (1999); el de la Falla Infantil (2000); o Cort d'Honor Infantil, amb Alba Castaño Del Olmo, com a fallera major infantil del 2001. Posteriorment, l'any 2007, va passar a formar part de la Falla del Grau, comissió on va exercir de Reina de la Festa (2010), Reina del Foc (2012), Cort d'Honor de Liliana Requena Pellicer, Fallera Major de Gandia del 2013, i va culminar el seu currículum sent Reina de la Falla del Grau al 2017.

Aquesta jove grauera, Tècnic Superior en Administració i Finances, treballa a una empresa d'òptica i àudio pròtesi del Grau de Gandia, VisiónAudio, essent els seus pares, Benjamín Puig Capsir i Lolín Martí Miró, fallers de base de la comissió, actius i participants de tots els actes. Laura té una germana, María Dolores, qui també ha ostentat diversos reinats fallers tant infantils com a majors.

Anit, després de donar a conèixer els seus noms, els domicilis de Júlia i de Laura es van omplir de flors, felicitacions i visites, sobretot de familiars, amics, fallers del Grau i de la Federació de Falles, així com les seues antecessores en el càrrec, Nuria Llopis Carrasco i Sara Sanvíctor Beneyto les qui van acudir a felicitar-les.
Hui, tant Júlia Perles Moncho com Laura Puig Martí afronten ja el seu primer acte d'agenda amb la visita i recepció a l'Alcaldia de Gandia, on l'alcaldessa Diana Morant Ripoll prendrà el seu primer contacte amb elles, acompanyada del regidor de Falles, José Manuel Prieto qui ja estigués ahir copresidint l'assemblea fallera. Després d'això, l'habitual atenció als Mitjans de comunicació en el seu primer dia de regnat. Les Falles de 2019 a Gandia acaben de començar.