Eusebio Gasque: Un Gesmil de Diamant de cara al públic

06.11.2018

Entrar i mirar-te a la cara. Preocupar-se pel que demanes o necessites, i atendre't no com un client sino com un amic del barri. Així és, l'altre Gesmil de Diamant de les Falles de Gandia del 2019. Una recompensa que, com l'altra d'enguany, furga en el món desconegut de les falles per a molts joves. S'endinsa en una Gandia Fallera on ser faller era un orgull i una forma de torbar-se i fer barri, dignes d'admiració. D'aquells temps, d'aquells colors verds entremesclats en olors de verdures i fruites, carromatos i arrobes, sacs i romanes, d'insecticides de llaurador i sabons a granel, destacava un home per la seua atenció, discreció i bonhomia dins i fora del negoci... dins i fora de la falla. Així el vaig conèixer. Discret i educat. Sempre amb el bon dia a la boca, girant-se quan passes per no deixar perdre un segon o una paraula on poder compartir records de falla i de ciutat. Així és Eusebio. Amb el nom, hi ha prou. Tots saben que, Eusebio, és faller d'aquella desapareguda falla de la Plaça de Josep Antoni hui reconvertida en la falla de la Plaça del Prado. Un faller dels d'abans que ha estat notari dels canvis fallers.

A Eusebio Gasque el veus vindre de llunt, amb el seu peculiar caminar, la mà a la butxaca i el cap mig girat. Et saluda, et pregunta cóm va, i seguix la conversa tenint igual si fa milanta anys que no et veu o si has estat este matí amb ell. I eixe caràcter, eixa devoció i treball per la seua plaça i la seua falla, l'ha dut enguany a rebre la distinció del Gesmil de Diamant junt a altre faller històric con ell, Joan Rovira, de la Plaça del Mercat. Hui Eusebio Gasque continua igual que tota la vida. Amb les seues costums i tradicions. Amb el seu parar assaonat i la seua sabiessa en tot allò que al Prado i a la Falla fa referència. Sols aplica i explica allò que mostra i demostra rere del taulell a la falla. I així ha estat... tota una vida dedicada al comerç... al barri i... a la falla.

No ha faltat mai, com aquell que diu, a una reunió de casal. Fora l'any que fora i fera el fred que fera. Fins i tot, prova de la seua fortalesa ha estat quan en moment difícil per a ell, no va deixar mai caure en desànim i no anar a la falla com a ella li hagués agradat. I així ha estat i continua estant per molts anys de faller que Eusebio Gasque porte a les esquenes.


Des d'aquella Barraca Fallera que hi era el casal; des d'aquell canyís; des d'aquella cantonada del Prado més propera al Raval; des de l'altell estret i llarguerut del Negrita; o des del costat del Bar València, hui Eusebio pot dir que ho ha viscut tot en Falles. I ho ha fet, amb l'estima que milers i milers de persones li tenen per ser com és. Hui, molts joves no entendrán allò del cobrament del barri, allò del donar la cara com a comerciant, botiguer i faller. Allò de recaptar la farda o qualsevol xavo, quinzet, duro o pesseta per a poder fer festa en una de les places més emblemàtiques que hi ha a Gandia. I Eusebio ho ha fet molts anys. Junt a ell, va formar un excel·lent grup d'amics i persones que, als anys difícils de veritat, tiraren la falla endavant. Amb el coratge i l'estima que sempre li han tingut. Hui Eusebio, no sols rep el reconeixement faller al Prado sino a tota Gandia. Tot i que alguns joves no sàpiguen qui ets este home major, ja voldria Gandia tindre centenars com ell al front dels negocis. S'alça matí encara que no tinga obligació i obri la tenda de l'antic carrer Albaida hui rebatejat com de l'Hostal, a l'encreuament en Pare Carles Ferris i enfront del Pasqualet. Allí ha passat gran part de la seua vida. Allí, des de la seua talaia acristalada ha estat el guardià, el vigia de l'experiència fallera al Prado.

Fa tres dissabtes, quan el vaig vore creuar la passarel.la per rebre l'alta distinció fallera, vaig vore reflectides amb Eusebio les imatges de l'amor que sempre el va acompanyar i la satisfacció de vore a la seua neta Claudia quan va ser Fallera Major Infantil. Amb eixa cara em quede i amb l'agraïment de tants anys dedicats sigilosament a les Falles de Gandia i al Prado. Enhorabona Eusebio.