Es complixen hui 37 anys de l'incendi del major cine de Gandia: el Paz

16.02.2022

Aquell 16 de febrer de 1985 un incendi va destruir aquest cèntric cine que va acollir moltíssims actes al llarg de la seua història en ple carrer de Sant Francesc de Borja. Va ser ¿un incendi o un atemptat? Eixa va ser la pregunta que va circular en l'època.


Els entrats en cabells blancs recordaran on estava i lo que va ser. Tal dia com hui, un 16 de febrer però del 1985, Gandia deia adéu al major cine amb el qual comptava la ciutat: el Cine Paz. Les seues 1.400 butaques el feien emblema d'una ciutat i punt de trobada de multitud d'actes.


Com hi figura a la fotografia de l'Arxiu Històric de Gandia, el Cine Paz va ser seu de moltes presentacions falleres, sobretot de les Falleres Majors de Gandia de la dècada dels 80. També de les presentacions de les comissions falleres. De fet, amb la presència dels mantenidors de luxe que va imprimir la falla de la Plaça del Prado, va anar en aquell any Adolfo Suárez, i va motivar tot tipus d'especulacions a l'època sobre si l'incendi va ser un accident o si per contra era un atemptat. Cal visionar la història a una Espanya de mitjans dels 80.


Es va apagar el foc i amb ell aquest emblemàtic cine de Gandia situat al carrer de Sant Francesc de Borja, en plena Vila Nova del Trapig, al costat de la Barraca Fallera i de Disfresses. Hui la botiga tabicada des de fa dècades i el cine és una gran botiga. I al costat la també desapareguda Armeria Morant. El Cine Paz tenia les eixides d'emergència al passatge Lombard, en el quadrilàter que formava la font que hi havia al seu centre.


Eixe any del 1985 va passar a la història com un dels més complexos i perillosos per a les Falles de Gandia atès que, se celebrava el Centenari de les Falles, commemorant la que va plantar Gabriel Moreno Campo en la plaça de l'Escola Pia amb motiu del ferrocarril Gandia-Dénia. Aquest centenari faller, que no la primera falla de la ciutat de Gandia, també va motivar després de l'incendi del Cine Paz, la instal·lació en el que hui és el parc de Sant Pere d'un pavelló blau, lo que seria hui una carpa però metàl·lica. El fort vent que va bufar aquell febrer i març es va dur per l'aire este pavelló metàl·lic, el Pavelló Blau. La presentació de la Fallera Major (1986) va passar aleshores al Pavelló dels Esports, al Raval de Gandia, en ple carrer Ròtova 31-33 i que hui són cotxeres.


Siga com siga, 37 anys han passat des que Gandia va perdre aquest l'emblemàtic Cine Paz. Hui en #historiesfalleres ho he volgut recordar. Al cap i a la fi, és història dels gandians i de les Falles.