Dos festes a Europa agermanades: Falles de Gandia i Carnestoltes de Fano

10.02.2020

Gandia i Fano consoliden els seus llaços per a projectar-se al món com a ciutats obertes, que aposten per la cultura, per la sostenibilitat i que creuen en l'amistat dels pobles. L'esplendorosa Sala Verdi del Teatre della Fortuna de Fano ha acollit un solemne acte en el qual no sols s'han germanat els municipis sinó també les festes centenàries de les Falles i el Carnestoltes.

Autoritats municipals, presidents de les festes, les falleres majors de Gandia de 2020, Sandra Faus Palmer  i Alba Ramón Borja, i representants de la societat civil han assistit al doble Agermanament. Els himnes nacionals italià i espanyol, interpretats pel Cor Polifònic Malastetiano han donat pas a un vídeo promocional de Gandia. En finalitzar aquest, les màximes autoritats de Fano i Gandia han pronunciat sengles parlaments, en els quals han posat en valor la importància de la cooperació.

L'alcalde de la localitat italiana, Massimo Seri, ha assenyalat que ''estem celebrant una amistat entre ciutadans que creeun en aquest extraordinari instrument de trobada que permet construir junts valors comuns''. El primer edil italià va afegir que està convençut que interactuar i compartir experiències és ''un element fonamental per a construir la identitat comú dels ciutadans europeus, conscients dels seus propis drets i de les seues capacitats de creixement. Hui, més que ahir, necessitem més a Europa''.

Per part seua, l'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha destacat que és ''un dia històric'' per a les dos ciutats i per a les seues festes, i va repassar alguns dels elements que les uneixen, com l'estreta vinculació amb la família Borja (Fano va ser governada per César Borgia, entre 1501 i 1503, mentre el seu germà Joan era Duc de Gandia), la seua passió per l'educació i la cultura, ''i que comparteixen una ferma aposta per la sostenibilitat''.

Amb aquest Agermanament, segons Morant, ''impulsem les Falles i el Carnestoltes a Europa i al món. I a partir d'ací, treballarem junts per a posar en marxa interessants sinergies i noves metes''. L'alcaldessa prosseguia dient que ''les relacions d'amistat i cooperació són ja un projecte compartit. Es tracta ara de renovar aquesta il·lusió per a continuar fomentant l'intercanvi d'experiències que ens ajuden a buscar noves oportunitats''.

En acabar els discursos, el Cor Polifònic va interpretar l'Himne a l'Alegria i va haver-hi un intercanvi de regals entre els alcaldes. Posteriorment, es van projectar documents audiovisuals sobre el Carnestoltes i les Falles, i es va procedir a l'Agermanament entre aquestes festes centenaries per part dels seus presidents, Maria Flora Giammarioli i Telmo Gadea, respectivament. L'acte va concloure amb una salutació del president de ''Amici Sennza Frontiere di Fano''.

La presència de les Falles es deu al treball conjunt que es desenvolupa dins de la iniciativa europea Carnival Project, coordinada per la Universitat Politècnica de València i cofinançada pel programa Europa Creativa de la UE. Un projecte que analitza els vincles entre les Falles i altres festes de Carnestoltes.

La signatura de l'Agermanament possibilitarà intercanvis escolars, culturals i gastronòmics, i obrirà noves possibilitats turístiques a la ciutat de Gandia.

Assistència al Carnestoltes de Fano
Una delegació de Gandia, conformada per autoritats i les Falles, es desplaçava a Fano aquest cap de setmana amb la finalitat d'assistir a l'agermanament, tal com va anunciar la regidora de Relacions Internacionals de l'Ajuntament de Gandia, Liduvina Gil, aquesta mateixa setmana. La ciutat italiana havia programat una àmplia agenda amb la finalitat de conèixer Fano i mantenir trobades amb col·lectius. Així les coses, han visitat els tallers del Carnestoltes i han recorregut els punts més interessants de la ciutat i fins i tot una visita al Carnestoltes infantil i l'assistència al Carnestoltes de Fano, que guarda una increïble similitud amb les Falles.

L'alcaldessa de Gandia, en el seu parlament, va fer referència a ''l'art efímer que compartim'' i va incidir en què les ''impressionants'' carrosses de Fano, ''les desfilades multitudinàries, amb ninots d'estil grotesc en els quals no falten la sàtira i el colorit, ens recorden a la nostra cavalcada fallera i també als nostres monuments d'unes festes on no falta el foc purificador''.

Les Falleres Majors de Gandia, Sandra Faus Palmer i Alba Ramon Borja, van participar en la desfilada, amb una carrossa especialment preparada per a elles, així com l'alcaldessa Diana Morant.