Açò vaig escoltar jo al 1983 i demà al Concert de Falles a Gandia ho reviuré

11.02.2022

Corria l'any 1983 quan vaig sentir per primera vegada l'Himne de la Junta Local Fallera de Gandia. I ho vaig fer gràcies a l'emissió de la Falla Carrer Major i Passeig que mon tio Jaume va escriure. Jo, com sabeu, era fidel seguidor d'ell i per això em vaig interesar en el tema.

Vaig saber a aquella época de la gran virtuositat de Nasio Moreno com a compositor, cosa que molts de Gandia desconeixien. Vaig fusar al meu arxiu faller que disposava a l'epoca i vaig trobar la partitura de l'Himne de la Junta Local Fallera publicat al Foc i Flama del 1972 amb motiu de les Noces d'Argent, es a dir els 25 Anys de la JLF. Va ser la segona i única vegada que vaig tindre coneixement de l'existència d'aquesta partitura musical.

Quan ho comentava a fallers més majors que jo, tots ho desconeixien. Quan vaig entrar a formar part de la Junta Local Fallera de Gandia, al 1990, també ningú n'havia sentit parlar mai d'ell. I jo sí sabia de sa existència per l'emissió fallera de mon tio, i també per la localització al Foc i Flama però com era possible que ningú sapiguera res?

Quan ja em vaig dedicar professionalment al periodisme, al diari Levante-EMV jo feia els Especials de Falles a la Safor i vaig aprofitar aquest tema tan desconegut per endinsar-me en la figura de Nasio Moreno. Així que el vaig entrevistar a sa casa perquè em contara la seua vida de compositor, doncs jo sols l'havia sentit perquè a l'any 1990 va composar el pas-doble ''Mila Moreno Llorca'', nom de la seua neta que era Fallera Major Infantil de Gandia.

I així és com vaig conèixer eixe Himne de la Junta Local Fallera. Poc després, al 2008, el músic i faller de Beniopa, Joanjo Reig, va escriure un excel.lent llibre sobre la ''Música a les Falles'' que va editar l'Associació Premi Iaraní i el CEIC Alfons el Vell. I allí estava... Nasio Moreno i la seua extraordinària obra musical.

Ara, quan el president de la Federació de Falles, Telmo Gadea em va dir d'acudir al Concert de Falles del 2022 no ho vaig dubtar. Amb motiu del 75 Aniversari de la Junta Local Fallera tornaré a sentir aquella peça musical que vaig descobrir de menut al 1983.... i que diu ''Ja s'acosta Sant Josep, ja és 19 de març...La millor flor de València, es esta nostra Gandia....''.

Així que, a qui corresponga...Gràcies per no deixar perdre la nostra Història Fallera.

Ací podeu escoltar l'Himne de la JLF cantat al 1983: http://infofalles.com/1983-Himne-Junta-Local-Fallera-de-Gandia/282/audio.aspx